2015. október 6., kedd

A glutén érzékenység és a Candida

Létezik-e kapcsolat a glutén érzékenység és a Candida fertőzés között? Igen, hiszen bizonyított, hogy e két probléma hajlamos együtt megjelenni az emberi szervezetben, másrészt az is igen gyakori, hogy a Candidábn szenvedőknek glutén intoleranciával kell számolniuk. De ok-okozati összefüggés van a két probléma között? Lehet, hogy a megzavart bélflóra és a Candida túlszaporodása glutén érzékenységet indukál?


A Candida képes gluténérzékenységet kiváltani, ami annak köszönhető, hogy az immunrendszert megtámadó fehérje, a HWP1 nagyon hasonlít a glutén szerkezetére. Ha az immunrendszer a Candida albicans által termelt fehérjével hosszú ideig találkozik, akkor egy hosszú távú gluténérzékenység alakulhat ki. Azonban a Candida elszaporodását az emésztés javításával meg lehet szüntetni, így (legalábbis részben) néhány ételérzékenységtől is búcsút vehetünk.


Fontos tudni, hogy a HWP1 fehérje csak akkor jelenik meg a szervezetben, ha a Candida albicans gombás fertőzés vált ki. Mint már jól tudjuk, a Candida természetes állapotban is megtalálható a szervezetben, azonban amíg kontroll alatt van tartva és nem hatol keresztül a bél nyálkahártyáján, addig nem termeli ezt a fehérjét, így a gluténérzékenységet sem váltja ki. Hogy elkerüljük a Candida elszaporodását, érdemes odafigyelni a táplálkozásra, kerülni kell a stresszt, a fogamzásgátlók használatát, illetve az antibiotikumok rendszeres szedését is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése