2015. június 11., csütörtök

A probotikumok jövőbeli használata

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amely baktériumok általában az emberi bélben is megtalálhatóak, és amelyek jótékonyan hatnak az egészségre. Ezek tehát az úgynevezett barátságos vagy jótékony baktériumok. Ezek a gyomor- és bélrendszerben mindenütt jelen levő és szimbiotikus mikroorganizmusok fontos védelmi szerepet töltenek be az emberi szervezetben. A probiotikumok nemcsak természetesek és segítőkészek, hanem fontosak a betegségek megelőzésében, illetve abban is, hogy segítsenek minket egy-egy betegségből való felépülésben is.

Egy kettős vak, humán vizsgálatban összehasonlították a probiotikumok hatékonyságát a placeboéval azokban a betegekben, akiknél krónikus fáradtság szindrómát diagnosztizáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikum képes javítani ezeket a tüneteket.

Egy másik vizsgálatban bebizonyosodott, hogy a probiotikumok hatékonyan enyhíthetik a stresszt is, így képesek megszüntetni a stressz okozta depresszió tüneteit, illetve azokkal maximálisan leszámolhatnak. A tudósok már kikísérletezték a probiotikumok egy fajtáját, amit pszichobiotikumnak neveznek, ezek pedig ígéretesek lehetnek a pszichiátriai betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry folyóirat szerkesztője kimondja, hogy egy érdekes új kutatási terület számos lehetőséget nyit meg a depresszió kezelésére. A probiotikumok lehetésges jövőbeli használata tehát számos érdekességet rejthet magában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése