2015. június 11., csütörtök

A probotikumok története

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amely baktériumok általában az emberi bélben is megtalálhatóak, és amelyek jótékonyan hatnak az egészségre. Ezek tehát az úgynevezett barátságos vagy jótékony baktériumok. Ezek a gyomor- és bélrendszerben mindenütt jelen levő és szimbiotikus mikroorganizmusok fontos védelmi szerepet töltenek be az emberi szervezetben. A probiotikumok nemcsak természetesek és segítőkészek, hanem fontosak a betegségek megelőzésében, illetve abban is, hogy segítsenek minket egy-egy betégségből való felépülésben is.


A probiotikumok a korai időkben

Az 1900-as évek elején az orvosok és tudósok egyik legfontosabb küldetése volt, hogy megtalálják a fiatalság forrását. Eli Metchnikoff, egy orosz tudós, a párizsi Pasteur Intézet kutatója tanulmányozta elsőként a tejsavbaktériumokat.

Metchnikoff és kollégái savanyú tejet kezdtek el fogyasztani, hogy saját meésztőrendszerüket feltöltsék lactobacillussal, így ők voltak az elsők, akik a probiotikumokat mint étrendkiegészítő kezdték el fogyasztani. 1908-ban Metchnikoff megkapta az orvostudományi Nobel-díjat munkájáért, mivel sikerült bizonyítania, hogy a káros mikróbák hatékonyan helyettesíthetőek és elpusztíthatóak a hasznos probiotikumokkal, amelyekkel így a bélrendszeri betegségeket lehet kezelni. A tudós 1916-ban meghalt ugyan, viszont sok kutató foglalkozott továbbra is a probiotikumok tanulmányozásával, ugyanakkor a további kísérletek már inkább az Egyesült Államokban folynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése