2014. október 25., szombat

A probiotikumok befolyásolják a hangulatot? 1.

Leegyszerűsítve: a probiotikumok olyan egészséges baktériumok, amelyek lenyelve is pozitív hatást gyakorolnak az egészségre. Különösen hasznos az egészséges bélflóra össetételének javításábn, illetve képesek megakadályozni vagy visszafordítani a Candida elszaporodását is. Egy új kutatás azonban zt mutatja, hogy a probiotikumok nemcsak emiatt egészségesek, hanem amitt is, mert képesek befolyásolni azt, hogy miként reagálunk a stresszes helyzetekre.

Egy ír kísérletben egereket Lactobacillus rhamnosussal etettek 28 napon át, majd elvégeztek egy sor viselkedési tesztet. Megállapították, hogy ha a neurotranszmitterek változnak a központi idegrendszerben, akkor az szorongást és depressziót okoz. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Lactobacillus törzs képes volt a neurotrnaszmittereket aktiválni az agy különböző részein, ennek következtében csökkent a stressz által kiváltott kortikoszteon termelése, aminek köszönhetően a szorongásos, depressziós tünetek is enyhültek, ez a fajta magatartás enyhült. A kutatók tehát azt találták, hogy a probiotikumok igenis képesek pozitív irányban befolyásolni a hangultot és a közérzetet, ezért ígéretesek lehetnek a különféle hangulatzavarok gyógyításában.

Úgy tűnik tehát, hogy a probiotikumok most már nemcsak a Candida kezelésében vehetnek részt, hanem számos más felhasználási területük lehet a későbbiekben, mivel igen hatékonynak és ígéretesnek bizonyulnak az agyi funkciók javításában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése