2015. január 8., csütörtök

Rejtett cukrok az élelmiszereinkben 1.

Az ENSZ a közelmúltban a felére csökkentette a napi cukormennyiséget, míg korábban 12 teáskanálnyi mennyiséget tartott egészségesnek, addig most csak 6 evőkanálnyit tart. Ez viszonylag kis összeg ahhoz képest, amit a legtöbb ember megeszik. Elég már csak azt megnézni, hogy egy doboz Coca-Cola 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. De persze nemcsak a szénsavas üdítők lehetnek a tettesek, így ha szeretnénk megszabadulni a hozzáadott cukroktól, akkor rendkívül ébernek kell lennünk és minden címkét el kell olvasnunk. Sőt tisztában kell lenni azzal, hogy a káros cukor számtalan név alatt rejtőzhet az élelmiszereket: dextróz, szukralóz stb. De nézzük is most meg, hogy milyen típusú élelmiszerekben találunk úgynevezett “rejtett” cukrokat:


Természetes cukrok a gyümölcsökben

A természetes nem mindig jelent egészségeset is. Az az igazság, hogy ha egészségesek akarunk maradni, akkor a természetben előforduló cukrok fogyasztását is kerülni vagy csökkenteni kell és nemcsak a mesterségesen hozzáadottakét. A modern gyümölcsök ráadásul agyon vannak nemesítve, így jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak természetes cukrokat, mint évszázadokkal ezelőtt. Ha a Candida diétát követjük, akkor érdemes emiatt elkerülni a legtöbb gyümölcs fogyasztását. De még ha erre nem is vagyunk képesek, akkor is figyeljünk arra, hogy mértékkel fogyasszuk a gyümölcsöket, illetve inkább azok közül válasszunk, amelyek alacsonyabb glikémiás terhelést jelentenek csak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése