2014. április 10., csütörtök

A probiotikumok potenciális felhasználási módjai

A legfontosabb probiotikumokban főként lactobacillusokat és bifidobaktériumokat találunk, de ezek közül még számos olyan törzs van, amik jótékony hatást fejtenek ki a szervezetre. Sőt a kutatások bebizonyították, hogy a probiotikumok nemcsak a Candida visszaszorításában fontosak, hanem azontúl még számos előnyük is van. A következőkben ezeket vesszük végig.


Laktózintolerancia

Vannak olyan felnőttek, akiknek a szervezete képtelen megemészteni a laktózt és a mai világban ez egy általános probléma, mivel a helytelen életmód miatt a szervezetben sokkal kevesebb a laktáz enzim, mint korábban, ráadásul a korral ebből egyre kisebb mennyiség található meg a bélben. De vannak olyan tejérzékeny emberek, akik viszont a joghurt és kefír fogyasztása során nem produkálnak tüneteket. Erre felfigyelve egy kutatócsoport megállapította, hogy az élőflórás termékekben található probiotikumok képesek a laktózt tejsavvá alakítani, tehát a laktózintoleranciában szenvedők számára megoldást nyújthatnak ezek a baktériumok.


A koleszterinszint csökkentésére

Az emelkedett koleszterinszint komoly kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségeket tekintve. Azonban legalább 10 tanulmány beszámolt arról, hogy a probiotikumok a koleszterinszintre is jó hatással vannak, tehát e baktériumok képesek minimalizálni a szív- és érrendszeri problémák kialakulási esélyét is, így azoknak is érdemes fogyasztaniuk, akik koleszterines problémákkal küzdenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése