2013. március 12., kedd

Az egyes tápanyagok és a Candida

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami természetesen is jelen van a szervezetünkben. Ha mennyisége megfelelő, akkor nem befolyásolja az egészségünket, viszont elszaporodásával a candidiasis betegség kialakulhat. A betegség a környezeti hatások, a gyógyszerek, a stressz és a helytelen táplálkozás következtében alalkul ki.

A rossz étrend
Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a sok szénhidrátot, finomított élelmiszert és élezstőt tartalmazó étrend elősegíti a Candida túlszaporodását. De a bélflóra legyengülésével is megtörténik a baj. A bélflórát pedig nemcsak az étrend, hanem az natibiotikumok, a stressz, a dohányzás és az alkohlfogyasztás is szétroncsolhatja. A penész, a hormonok és a toxinok is felborítják a szervezet egyensúlyát.

Élelmiszerek, amiket kerülni kell
A Candida megelőzhető és kezelhető. Legfontosabb ehhez, hogy elkerüljünk minden olyan anyagot, ami fokozza a candida túlszaporodását. Tehát semmilyen finomított szénhidrátot, így sütőipari termékeket, cukrozott italokat, gyümölcsöket, gyümölcsleveleket nem fogyaszthatunk a diéta első szakaszában. Azokat az élelmiszereket is kerülni kell, melyek potenciálisan zavarják a bélflórát, így a dióféléket, az alkoholos italokat, az erjesztett termékeket és a magasan feldolgozott élelmiszereket.

Élelmiszerek, amik ajánlottak
Minden olyan ételt érdemes fogyasztani, melyek erősítik az immunrendszert, javítják a bélflóra állapotát és amik antibakteriális tulajdonsággal bírnak. Vagyis alacsony keményítőtartalmű élelmiszerek, élesztőmentes és kevésbé feldolgozott ételek közül érdemes választani. Fókuszban a friss zöldségek, a sovány húsok, a magok, a teljes kiőrlésű gabonák, a citrusfélék, a probiotikus termékek állnak. A friss fokhagyma, az oregano, a kókusztej is ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése