2013. július 15., hétfő

Az oreganoolaj és a Candida

A gombás fertőzések vagy a candidiasis akkor alakulnak ki, ha a Candida törzsek túlszaporodnak a szervezetben. Ha ez a probléma a szájban jelentkezik, akkor a szájüregben fehér foltok jelennek meg, ami vattaszerű érzéssel társul és az ízérzékelés csökkenésével jár. A szájpenész gyakori a csecsempők és az idősebb felnőttek esetében, valamint azoknál, akiknek az immunrendszere nagyon legyengült. Áltlában az antibiotikumok hosszantartó használata során alakul ki. Orvosi kezelést igényel, viszont számos alternatív módszerrel csökkenthetjük a tüneteket. Az oregánóolaj igen ígéretesnek mutaktozik a gombás fertőzések megszüntetésében. Persze, mielőtt el kezdenénk használni, fontos, hogy megkérdezzük orvosunkat az alkalmazási módokról.

Látogassunk el a közeli bioboltba, ahol beszerzhetjük az oregánoolajat, az Oreganukm vulgare növény leveleiből kivont kivonatot. Ne tévesszük össze a majoránnaolajjal, ami aromájában nagyon hasonló ugyan, de teljesen ms célokra alkalmas. Győződjünk meg arról, hogy az olaj vegyszermentes változatát vettük le a polcról.

Csepegtessünk 2-4 csepp oregánóolajat egy pohár vízbe, keverjük el alaposan és igyuk meg így. Fontos, hogy ne használjuk hígítatlanul, mivel az oregánóolaj felsértheti a nyálkahártyát. Az oregánóolaj fő összetevői a karvakrol és a timol, amik antiszeptikus és gombaölő hatással bírnak. Számos kutatás kimutatta, hogy az oregánóolaj hatékonyan gátolja a Candida albicans elszaporodását. Ez az olaj e két fő vegyület mellett észtereket is használ, valamint jótékony flavonoidok, szterolok és antioxidánsok is vannak benne. Éppen ezért nemcsak a Candidával képes leszámolni, hanem megöli az E.colit, a Staphilococcust és ezenfelül még számos más baktériumot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése